KAFFES VIRKNING PÅ CELLER

hvi Koffein er et alkaloid, der findes i kaffe, te og cacao. Te og kaffe indeholder nogenlunde Iige meget koffein, 50 - 150 mg pr. kop, afhængig of fremstillingsmåden, mens en kop cacao (og et glas cola) kun indeholder 50 mg. Hvis man tilsætter koffein til vævskulturer, kan det virke mutagent, idet det gør kulturerne særligt følsomme overfor røntgenstråler, ultraviolet lys eller kemiske mutagene stoffer. Grunden hertil er ifølge Robert Painter, Universitetet i Californien, at koffeinet forhindrer, at celler, der er blevet bestrålet, holder en pause i deres DNA-produktion, indtil skaden er repareret. Koffeinet stimulerer celler, som ellers burde være i hvile (ligesom effekten på trætte hjerner). Når de bestrålede celler ikke får tid til at reparere skaderne på DNA'et vil mange flere mutationer blive overført til døtrecellerne. Ved at bestråle celler i cellekulturer med røntgenstråler eller UV-lys fandt Painter, at røntgenstråler nedsatte cellens DNA-produktion, men at koffein pressede DNA-produktionen op til normfil hastighed igen. Koffeinet øgede også hastigheden al DNA-opbygning i ikke-bestrålede celler. Painter fandt, at det ikke var selve hastigheden af DNA-kædens forlængelse, som koffeinet havde indflydelse på, men at koffeinet øgede antallet at vækstpunkter på DNA-strengen, idet DNA'et fordobles i adskillige vækstpunkter på samme tid. New Scientist 12 feb.1981 s.407.

Artiklen her bragtes i BioNyt nr. 4




Du kan tegne abonnement på
BioNyt: Videnskabens verden
her!


Forsiden af BioNyt nr. 128